OPTREDEN CHICAGO - CONCERTGEBOUW  AMSTERDAM - 12 DECEMBER 1969


Dertien jaartjes oud was ik toen ik tijdens een bezoekje aan een platenzaak in winkelcentrum "Bankras" in Amstelveen een geweldig stukje muziek hoorde. De verkoper vertelde mij dat het nummer op de dubbel LP van een Amerikaanse groep stond en als ik echt ge´nteresseerd was maar even moest gaan zitten en de twee "telefoon" hoorntjes tegen mijn oren moest drukken. Het nummer dat ik in de winkel gehoord had, was: "I┤m A Man" van Chicago Transit Authority. Ik kende dit nummer in een uitvoering van de Spencer Davis groep.
Maar dit was compleet anders, dit had ik nog nooit gehoord. Wat een energie en ritme en die gitaar!
Het werd echter nog mooier: Blazers! De verkoper liet mij o.a. nog "Introduction", "Listen" en "South California Purples" horen. Trots ging ik drie kwartier later verlost van mijn gespaarde zakgeld maar met de dubbel LP richting huis.
 
Toen mijn vader mij in oktober 1969 vertelde dat de groep naar Nederland kwam, wilde ik er beslist naar toe. Alleen mocht ik niet dus was het logisch dat mijn broertje van 12 mee moest. Hij was in november jarig en ik op 4 december. Het verjaardagscadeau ging mede op in de prijs van de kaartjes.
 
Het concert was op vrijdag 12 december. Het concert heeft op ons een geweldige indruk achtergelaten.
We waren ruim op tijd aanwezig in de concertzaal en konden ook nog zien hoe de technici de laatste hand legden aan de opbouw van de apparatuur. We zaten schuin achter het voor die tijd geweldig grote mengpaneel van de geluidstechnici. Wel vond ik het publiek "rustig" tijdens het optreden.

De originele bezetting van de band was: Robert Lamm op keyboard, Terry Kath op gitaar, Peter Cetera op bas, James Pankow op trombone, Lee Loughnane op trompet, Walter Parazaider op woodwinds en Danny Seraphine op de drums.
Mij viel ook op dat meerdere bandleden zongen en dat de nummers bijna zo klonken als op de LP! De blazers kwamen sterk over. Cetera en Seraphine volgden een strak ritme en Kath was volgens mij het gehele concert met een grote solo bezig!

Jarenlang heb ik moeten wachten op info materiaal over het optreden. Via het internet kwamen de opnames van het optreden (Avro, Wdr). Artikels heb ik nooit gezien. In december 2014 zag ik op de Terry Kath Site foto┤s van de Nederlandse fotograaf Laurens van Houten. Het concert werd mede  georganiseerd door het blad "Muziek Express"

Vanuit de film heb ik een aantal foto┤s genomen. Hieronder een reportage!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
   

Terug naar Chicago-Holland-Start-Site!